Цитологія і генетика 2015, том 49, № 1, 26-34
Cytology and Genetics , том , № , , doi: https://www.doi.org/

Вплив експресії гена, що кодує інсуліноподібний фактор росту IGF-1 на загоєння ран шкіри у мишей зі стрептозотоцин-індукованим діабетом

Леонов Ю.І., Шкумат М.С., Клименко П.П., Говорун М.Ю., Гузик М.М., Кучмеровська Т.М., Пішель І.М.

  • Інститут геронтології ім. Д.Ф. Чеботарьова НАМН України, Київ
  • Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України, Київ

Одним із основних факторів, що можуть здійснюва-ти вплив на стан та швидкість процесів регенерації шкіри, є IGF-1 (ген, що кодує інсуліноподібний фактор). Проведено морфологічне та молекулярно-біологічне дослідження ран шкіри мишей лінії FVB дикого типу та трансгенних тварин K14/mIGF-1 зі стрепто-зотоцин-індукованим діабетом. Показано збільшення експресії IGF-1, площі та товщини регенеруючого епітелію, кількості клітин Mac-1+ в рані у трансгенних тварин порівняно з диким типом.

РЕЗЮМЕ. Одним из основных факторов, влияющих на состояние и скорость процессов регенерации кожи, является IGF-1 (ген, кодирующий инсулиноподобный фактор). Проведено морфологическое и молекулярно-биологическое исследование ран кожи мышей линии FVB дикого типа и трансгенных животных K14/mIGF-1 со стрептозотоцин-индуцированным диабетом. Показано увеличение экспрессии IGF-1, площади и толщины регенерирующего эпителия, количества клеток Mac-1+ в ране у трансгенных животных по сравнению с диким типом.

Ключові слова: шкіра, загоєння ран, діабет, IGF-1, експресія;
кожа, заживление ран, диабет, IGF-1, экспрессия

Цитологія і генетика
2015, том 49, № 1, 26-34

Current Issue
Cytology and Genetics
, том , № , ,
doi:

Повний текст та додаткові матеріали

Цитована література